NHOs årskonferanse er blant Norges mest profilerte konferanser og vies stor oppmerksomhet. Årlig deltar 1400 bedriftsledere, ledere i offentlig sektor, toppolitikere, akademikere og eksperter.
I 2026 er konferansen den 7. januar i Nova Spektrum, Lillestrøm. I tillegg vises konferansen digitalt. Konferansen starter kl. 09.00 og er ferdig kl. 15.00.
Konferansen er en møteplass med mål om å finne løsninger på vår tids største utfordringer. Den tar opp aktuelle debatter og temaer, og bringer ledere fra alle deler av norsk offentlighet og næringsliv sammen for å diskutere og finne svar på de store spørsmålene.
NHOs årskonferanse 2025 ble avholdt 8. januar i Oslo Spektrum, med deltakelse fra 1 400 bedriftsledere, offentlige ledere, politikere, akademikere og eksperter. Konferansen hadde temaet "konkurransekraft" og fokuserte på utfordringene norske og europeiske bedrifter står overfor i møte med krevende rammevilkår og mangel på kompetent arbeidskraft, spesielt i lys av økende konkurranse fra USA og Kina. Blant hovedtalerne var tidligere NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg, som diskuterte Norges rolle i en polarisert verden, og Jacob Wallenberg, styreleder i Investor AB og Svenskt Näringsliv, som belyste verdien av privat eierskap og nordisk konkurransekraft og Helge Lund, styreleder i Novo Nordisk.
Norge er langt unna å nå klimamålene, samtidig som vi styrer mot et strammere kraftmarked. Bedrifter kutter utslipp, men vi må stadig strekke oss lengre. På veien mot et mer bærekraftig samfunn, trengs det mer fornybar energi. Dette var viktige temaer på konferansen.
Uro gir muligheter og krever handling. Det er uro i verden rundt oss, derfor trenger vi mer internasjonalt samarbeid. Bedriftene opplever uro og usikkerhet, derfor trenger vi forutsigbarhet og brede kompromisser. Flere kjenner på uro i lokalsamfunn, derfor trenger vi bedrifter som kan trygge jobber og sikre velferd.
Vår verden er i endring. Vi står ved et historisk veiskille. Da verden var på full fart tilbake etter to år med pandemi, fikk vi en helt ny og større krise å håndtere. Krigen i Ukraina setter dype spor. Dette er vår, din og min verden.
Jobbskaping i privat sektor er en forutsetning for å komme oss ut av krisen og inn i en bærekraftig fremtid. En fremtid der Norge fortsatt er et av verdens beste land å bo i.
At vi bor i et av verdens beste land er ikke selvsagt, det er en kombinasjon av naturgitte fortrinn og gode valg. Vi har tatt valg som har stått seg godt over tid, men hva blir våre neste trekk? Hvordan skal vi ta de beste valgene for fremtiden?
Norge har aldri vært mer sammenvevd med verden enn vi er i dag. Verdens utfordringer er derfor våre utfordringer. Globale trender påvirker det norske samfunnet og bedriftenes fremtidige livsgrunnlag her hjemme og ute i verden. Handel med andre land har dannet grunnlag for vår velferd, og Norge er helt avhengig av stabile avtaler og felles internasjonale spilleregler.
Hvordan vi får flest mulig i jobb? Dette sikrer et godt samfunn å leve i for alle. Derfor må vi sørge for at bedrifter utvikler seg og vokser slik at de skaper og bevarer arbeidsplasser.
Klimautfordringen er en av vår tids største utfordringer. I årene som kommer skal vi kutte klimagassutslippene. Samtidig må vi sikre finansiering av fremtidig velferd og skape vekst og arbeidsplasser. Norge har et godt utgangspunkt på veien mot lavutslippssamfunnet. Det handler om naturgitte forutsetninger, og vår kunnskap og kompetanse til å utnytte mulighetene.
Hva får vi når en ny teknologirevolusjon kobler roboter, intelligente IKT-systemer, fysiske omgivelser og mennesker sammen på helt nye måter? Svaret er et arbeidsliv i fundamental endring.
Norge vokser raskt. Når dagens 15-åringer fyller 40, kan befolkningen nærme seg 7 millioner. I tillegg til at vi blir flere, bor stadig flere i byregioner. For næringslivet handler dette blant annet om tilgang på arbeidskraft og til markeder, om arealplanlegging, om forvaltning og saksbehandling, og om samferdsel/infrastruktur.
Vi lærer gjennom hele livet. Vi lærer på ulike måter hver eneste dag enten vi er i barnehage, på skolen, i høyere utdanning, på arbeidsplassen eller sammen med venner og familie. Det er summen av alt dette som er læringslivet. Og det er læringslivet som gir oss kompetansen, produktiviteten og konkurransekraften vi lever av.