Sendes direkte om
100
timer
9.1.2024
kl.
9:00
Varsle meg
Alf Simensen / NTB Kommunikasjon

Holsether: – Vår tilknytning til EU må for all del ikke bli svakere

NHOs årskonferanse samla 1300 mennesker i Oslo Spektrum i dag, og mange fulgte konferansen digitalt. De fikk bl.a. høre om betydningen av den norske modellen, om samarbeid og om NHO-presidenten som advarte mot å svekke vår tilknytning til EU.

Temaet for årets konferanse var betydningen av godt lederskap, og løsninger innen grønn konkurransekraft, kunstig intelligens og digitalisering og europeisk samarbeid.

NHOs president og konsernsjef i Yara, Svein Tore Holsether, åpna konferansen med å slå et slag for den norske modellen, og det han mener er særegne, norske verdier: Verdien av å føre tøffe, men konstruktive debatter. verdien av trepartssamarbeidet, og verdien av brede kompromisser som gir forutsigbarhet.

– Med uro ute er det avgjørende med forutsigbarhet her hjemme. Både privatpersoner og bedrifter merker virkelig dyrtiden. Bare se på byggenæringen. Behovet for stabile rammebetingelser er avgjørende, sa han, og la til:
– Men realiteten er at norske eiere har fått betydelig skjerpede skatter og avgifter de to siste årene. Og det på en måte som ikke var mulig å forutse.

Holsether framhevet at trepartssamarbeidet er vår største styrke, fordi det gjør oss i stand til å finne felles løsninger.

– Vi har gjort dette flere ganger før. I både oljepolitikk og skattepolitikk har de brede forlikene vært avgjørende. Utviklingen av Norge som ledende på karbonfangst og lagring begynte med Jens Stoltenberg og har fortsatt med Erna Solberg og Jonas Gahr Støre, sa han.

Han slo også et slag for 30-årsjubilkandet; EØS-avtalen.

– I år er det 30 år siden vi fikk EØS-avtalen. Den har vært avgjørende. EU er uten sammenligning vår viktigste handelspartner og marked for norsk eksport. Vi ser nå en regionalisering i verden, og EU utvider sitt samarbeid for flere strategiske sektorer. Dette er Norge helt avhengig av å være en del av. Vår tilknytning til EU må for all del ikke bli svakere; - den må bli sterkere, slo NHO-presidenten fast.

Gahr Støre: 2024 blir tøft, ref. Harry Potter

Statsminister Jonas Gahr Støre starta talen sin på NHOs årskonferanse humoristisk med sitat fra Harry Potter: 2024 kan bli «the Voldemort of years». Men han gikk kjapt over til noe mer alvorlig; betydninga av lagspillet mellom næringsliv og myndigheter, noe som gjør til at norsk næringsliv kan prestere i verdensklasse.

Foto: Alf Simensen / NTB Kommunikasjon

Støre var opptatt av at vi alle må søke muligheter, og at han venta at partene i arbeidslivet lander vårens lønnsoppgjør på en ansvarlig måte.

I talen sin var han klar på at vi lever i energialderen, ikke oljealderen, og at havvind, landvind og sol er og blir det store, i tillegg til CCS, karbonfangst og lagring.

– Vi kan få til store ting; vi har nok land i dette landet til å bygge ut mer vind. Havvind kommer til å bli en av verdens store energikilder. Og når det gjelder CCS er verdens øyne rettet mot oss, sa han, før han presiserte at regjeringen har en klar plan for å nå klimamålene.
– Når det gjelder klima, skal vi ikke være kjempedesperate. Med godt samarbeid mellom partene i arbeidslivet og myndighetene skal vi nå målene, beroliget han.

En av Gahr Støres hjertesaker er vårt forhold til Europa. Han poengterte at Norge har mer igjen for å være med der det skjer, med klar adresse til EU. Og EU er ikke bare vår viktigste handelspartner, det er også vår viktigste klimapartner.

– Vi skal ikke bruke mest tid på det som skiller oss. Selv om det ble lite champis på å feire at EØS-avtalen er 30 år. Jeg mener at det i alle fall var verdt litt musserende, sa han til latter fra de 1300 publikummerne.

Støre avsluttet med å minne om at slik han ser det handler det nå om mennesker, og her fremhevet han tre ting: Skole, kunstig intelligens (KI) og behovet til folk og kompetanse. Og han presiserte at arbeidslinja er et sentralt punkt.

– Vi har alle et ansvar. De flere hundre tusen utenfor arbeidslivet må vi sammen få ut i jobb; arbeidslinja er svært viktig, slo han fast.

Klimatiltak og nye jobber

Årets konferanse kommer i en tid hvor Norge både styrer mot et strammere kraftmarked og er langt unna å nå klimamålene. Flere av talerne pekte på fornybar energi som nøkkelen for å skape mer bærekraftige samfunn. På scenen var ledere fra fornybarselskapet Eviny og batteriprodusent Morrow Batteries.

Foto: Alf Simensen / NTB Kommunikasjon

Men også representanter fra Det hvite hus. En av president Bidens fremste rådgivere på klima, energisikkerhet og bærekraft, Sarah Ladislaw, fortalte om USAs satsning på ren energi.

– Takket være Inflation Reduction Act (IRA), som er den største klima- og energisatsningen i amerikansk historie, er USA i god posisjon for å nå sine mål om klimagassutslipp i tråd med Paris-avtalen, sa Ladislaw.

Og politikken som er bra for klima, skaper også titusenvis av nye jobber, fortalte Biden-rådgiveren. Til daglig leder hun arbeidet med denne tematikken i USAs nasjonale sikkerhetsråd.

– Satsningen har skapt over 210 000 "clean energy"-jobber på kun ett år. Og vi forventer 1,5 millioner nye slike jobber det neste tiåret.

Men selv om USA har fått fart på omstillingen, er Ladislaw bekymret for den globale innsatsen. Verden ligger langt bak målene om utslippskutt, og hun peker på Norge som en viktig partner for å få snudd utviklingen.

– Det er viktig at sørger for at investeringene i ren energi også skjer i land der det trengs mest. Og det er viktig å sørge for god energisikkerhet, og at vi ikke blir for avhengige av noen få land, sa hun.

Dørum: Stå sammen mot en usikker verden

I en farligere og mer usikker verden er løsningen for små land å knytte seg tett til likesinnede. Vi må støtte opp under internasjonalt samarbeid. Vi må oppfylle våre forpliktelser i NATO. Og vi må få til et så tett samarbeid med EU som hjemlige forhold tillater. Gjerne i år.

Foto: Alf Simensen / NTB Kommunikasjon

Slik avsluttet NHOs sjeføkonom sitt innlegg på NHOs årskonferanse. Da hadde han alt snakket om klima, om usikkerhet og rammevilkår for bedrifter, og om global handel, som skjer mellom bedrifter, og ikke mellom stater.

– Bedriftene styres av bunnlinjens logikk, rammet inn av legale og etiske hensyn. Dreiningen i politikken påvirker bedriftene. Stadig flere synes opptatt av å flytte produksjonen hjem eller nærmere, sa Dørum.

Han snakket også om en stadig mer spesialisert og global produksjon. Om innsatsvarer, også kritiske råvarer, som leveres kun av et fåtall land. Eksempelvis kommer 92 prosent av de mest avanserte databrikkene fra Taiwan.

–Dette systemet er effektivt, men også sårbart, slik vi har sett de siste årene. Pandemi og krig førte til varemangel og tilstopping i verdikjedene, som så sendte priser og renter opp, påpekte Dørum.

Nicolai Tangen: Uten hodet tenker vi dårlig

Oljefondsjef Nicolai Tangen var opptatt av at vi ikke skulle kappe hodet av folk som gjør feil.

– Ikke vær drittsekk mot de som gjør feil, oppmodet han.

Retorisk spurte han de 1300 publikummerne på NHOs årskonferanse om de hadde gjort feil i det siste. Å, jo; de fleste hadde selvsagt gjort feil.

Foto: Alf Simensen / NTB Kommunikasjon

Han fortalte om store feil som hadde blitt begått i oljefondet; uten at han hadde blitt sint eller ufin.

– Det er menneskelig å gjøre feil, og det kan vi lære mye av. Ta risikoen med at folk gjør feil. Ikke kapp hodet av dem, for uten hode tenker vi dårlig, var Tangens budskap, og la til at i USA går det så det griner.
– Jeg tror det er fordi de ikke er redde for å feile. Det er nemlig menneskelig å feile. Dersom dere skal ta med dere noe fra mitt innlegg er det dette: Ta vekk frykten for å feile. Gjør det trygt å feile. Uten det blir det ingen vekst. Og, feiler du ikke har du heller ikke gjort noe som er vanskelig nok, slo han fast, og fortatte:
– Som ledere må vi begynne med seg selv. Gjør du feil, tør også andre å gjøre feil. Jeg har selv en bitter erfaring med å feile, en erfaring som vakte stor oppsikt. Jeg trykket på en lenke som jeg ikke skulle ha trykket på, og det ble smurt ut over hele fremsiden i Dagens Næringsliv.

Spotify-gründer: Norge trenger mer "can do"-mentalitet

Til slutt på NHOs årskonferanse entret tech-ikonet Daniel Ek scenen. 40-åringen er gründer og administrerende direktør i Spotify, lydstrømmetjenesten som han selv startet i 2006.

– Jeg hadde to lidenskaper; data og musikk. Da musikkindustrien gikk kraftig nedover på grunn av piratkopiering kom vi med en løsning som traff, sa Ek.
Foto: Alf Simensen / NTB Kommunikasjon

Tjenesten ble raskt en suksess og som entreprenør og innovatør har Ek omformet lydbransjen og endret måten vi lytter til musikk, podkast, og nå lydbøker. I dag har Spotify 574 millioner brukere og 226 millioner betalende abonnenter.

Nå er Ek opptatt av at vi står ved et veiskille – og nøkkelen til å lykkes bor i oss alle.

– USA ligger foran Europa på tek-innovasjon. Men det som hindrer Europa er ikke først og fremst tekniske begrensninger, det er innstillingen. Europa, og Norge spesielt, trenger en mer "can do"-innstilling. Her er USA gode. Men rett skal være rett; det er Seattle og Silicon Valley som drar;- som utgjør tech-innovasjonen i USA, sa han.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.