Sendes direkte om
100
timer
9.1.2024
kl.
9:00
Varsle meg
NHO-president Svein Tore Holsether uttrykte både uro og utålmodighet da han åpnet NHOs årskonferanse i Oslo Spektrum i dag.

NHO-presidenten om grønt skifte: Norge lunter etter

NHO-president Svein Tore Holsether var krystallklar i sin kritikk av norsk handlekraft for å nå klimamålene: – Realiteten er at mens viktige aktører i verden går på høygir mot et energiskifte, så lunter Norge etter.

Holsether uttrykte både uro og utålmodighet da han åpnet NHOs årskonferanse i Oslo Spektrum i dag. Uro for de mange krisene vi ser i dag innenfor klima, energi og geopolitikk; og utålmodig for at vi ikke gjør nok tidsnok.

- I Norge har vi målsetningene. For det første skal vi kutte utslippene med 55 % innen 2030.

Og for det andre skal vi øke eksporten fra fastlandsindustrien med 50 %, også det innen 2030. Men de sterke formuleringene følges ikke opp av like sterke handlinger, sa han, og viste til at Norge kan klare både klima- og eksportmålet.

- Vi har naturgitte forutsetninger i form av fornybar energi. Vi har kompetanse og en høyt utdannet befolkning. Vi har en åpen og internasjonalt rettet økonomi. Men å lykkes vil kreve at det blir tatt tøffe valg. Og de må tas nå.

NHO-president Holsether, som også er konsernsjef i Yara, viste til at andre land og regioner ligger langt foran oss når det gjelder å rigge samfunn og næringsliv for fremtiden.

- I andre land har de allerede tatt mange av disse valgene. I USA er Inflation Reduction Act i ferd med å revolusjonere den grønne satsingen. I EU har de sitt Fit for 55 program. Vi ser lignende regionale tiltak overalt i verden. Og de setter ikke bare inn penger. De fjerner også byråkratiske hindre, for å få fortgang i prosjektene, sa han.

Etter Holsethers mening mangler det en forståelse for næringslivets rolle:

- Både som en sektor som sitter på løsninger, og som et fundament for vår felles velferd. Privat sektor blir møtt med skatteskjerpelser i en tid med økende kostnader. Verktøykassen er for mangelfull for å få fart i omstillingen. Investeringene i fornybar energi går for tregt. Realiteten er at mens verden går på høygir mot et energiskifte, så lunter Norge etter.

Dagens mangel på satsing verken handler om penger eller på kompetanse, ifølge Holsether: - Det koker ned til vilje.

Han var også bekymra for at tilliten som har vært avgjørende for vår vekst og utvikling gjennommange tiår, er i ferd med å forvitre. Dette har vært en styrke i vårt samfunn og i trepartssamarbeidet. – Nå har vi en tillitskrise i Norge.

NHO-president Svein Tore Holsether avsluttet sitt åpningsinnlegg med en positiv konstatering og en klar oppfordring til de 1600 konferansedeltakerne:

- Det at vi starter det nye året sammen på denne måten, er egentlig helt unikt. Jeg kjenner ingen andre land som gjør dette. Se dere rundt; - i denne salen har vi alle partene som kan få til dette sammen. Det er for meg styrken i den norske modellen. Nå er det på tide at vi bretter opp ermene og bruker de felles musklene våre.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.